CSR Ukraine провели програму, що покращує сталість малого та середнього бізнесу

18.12.2020 – CSR Ukraine, експертна організація Центр «Розвиток КСВ» провела фінал програми Sustainability Crash Course 2.0. для малого та середнього бізнесу. 

Партнери програми: компанія Noorderwind (Нідерланди), Агенція з розвитку підприємництва Нідерландів та Посольство Королівства Нідерланди в Україні.

«Sustainability Crash Course» ㅡ це програма з впровадження сталого розвитку в бізнес-моделі організацій, розуміння МСБ, як формується цінність для стейкхолдерів від їх бізнесу, через призму екологічного й соціального впливу самої організації. Двомісячна програма онлайн-інтенсиву складалась з щотижневих лекцій та практичних занять для учасників/ць та менторських зустрічей з кураторками курсу Цільова аудиторія програми була малий та середній бізнес.

Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ», кураторка Програми: «Малий та середній бізнес є важливою ланкою економіки, але через Covid-19, не дуже захищеною. Саме тому участь у курсі, і надана можливість переглянути свою бізнес-модель, допомогла учасникам запланувати нові важливі активності для підвищення сталості свого бізнесу. А розгляд своїх бізнесів через соціальний та екологічний впливи стало найбільш неочікуваним результатом програми”.

Основою курсу є робота із Канвасом сталої бізнес-моделі, запропонованим нідерландськими партнерами. До всесвітньо відомої моделі канвасу додано показники соціального та екологічного впливу, що суттєво відрізняє Курс від інших програм в Україні.

Семмі Грюндес, експертка та радниця з розвитку приватного сектору  Агенції з розвитку підприємництва Нідерландів, зазначила : «Сталий розвиток є пріоритетом для нашої агенції та для уряду Нідерландів. Повсюди ми намагаємось пояснити, що сталий розвиток – це не про імідж, а про позитивну сторону бізнесу, що надає нові можливості. А враховуючи COVID-19, участь малого та середнього бізнесу у Курсі є проявом сміливості та відповідальності у такі нелегкі для світу часи».

Серед учасників другого набору програми – представники/ці МСБ, які працюють у різних галузях: готельний бізнес, будівництво, аграрний сектор, виробництво екологічних товарів, одягу та інші.  На фінальній зустрічі програми учасники/ці презентували свої бізнес-проєкти, які впродовж програми переглянути та адаптували на основі Бізнес Модел Канвас та зобразили план дій для подальшого розвитку проєктів.

Вікторія Тарасенко, старша радниця Посольства Королівства Нідерландів в Україні, наголосила: «Рада бачити стільки цікавих ідей та натхнення учасників, яке надав вам цей курс. Переконана, що результати вашої роботи в рамках курсу принесуть вам нових стейкхолдерів та партнерів. Адже саме партнерство є ключовим для досягнення успіху та подальшого розвитку бізнесу».

Учасники відмітили, що програма допомогла їм з іншого ракурсу подивитись на свої проєкти. Юлія Бялецька, співвласниця S.Lab зазначила, що: «Для нас було важливо зрозуміти наскільки наш бізнес є sustainable, та як ми можемо зробити його ще більш сталим. Завдяки курсу ми повністю розібрали бізнес-модель нашого бізнесу, описали та зрозуміли всі компоненти та пропрацювали їх стійкість. Також на курсі за допомогою менторів нам вдалося сформувати чітку ціннісну пропозицію, яка всім зрозуміла, та яку легко комунікувати».

Олена Созанська, засновниця Smart Space, підсумувала: «Програма дає багато нової, свіжої інформації й найважливіше – вона одразу накладається на ваш бізнес та дає змогу зробити потрібні зміни, які підсилюють проєкт і створюють міцний фундамент для зростання. Під час курсу ми змогли цілісно розглянути бізнес-модель бізнесу, проаналізувати недопрацьовані зони та виділити ключові аспекти, які забезпечать стабільність та зростання».

Випускники доєднались сформовної мережі сталих компаній, яка була заснована після першого випуску програми, що відбувся у травні 2020 року, коли 14 українських хабів та бізнес-шкіл оновили та презентували свої оновлені бізнес-стратегії.

Контактна особа: Чайка Дар’я, PR-менеджерка, +38 096 622 76 09, pr@csr-ukraine.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top