Sustainability Wednesday: як об’єднати і втримати неймовірних людей

CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” продовжує серію онлайн-дискусій Sustainability Wednesday для бізнес-шкіл та хабів. Ініціатива відбувається в рамках інтенсиву зі сталого розвитку Sustainability Crash Course, який був створений за ініціативи Центру «Розвиток КСВ»в партнерстві з Львівською бізнес-школою УКУ за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні та компанії SoftServe.

Другою темою обговорення була побудова команди мрії, особливості взаємодії в команді під час реалізації проектів та роль лідерства і довіри.

Спікеркою виступила Анастасія Силенок, COO в Creative Quarter, CEO Kyiv IT Cluster, менторка стратапів і спікерка на технологічних івентах, лекторка у школі комунікацій Bazilik. Ex. Executive Director в 1991 Civic Tech Center & Event Producer в інноваційному парку UNIT.City.

ФОРМУВАННЯ КОМАНДИ

  • Людям потрібні люди. Команда – це люди на одній хвилі з вами.
  • Команда мрії – це родина, яку ми будуємо в проекті.
  • Не існує чарівного рецепту, щоб побудувати команду мрії. В цьому і унікальність кожної команди мрії.
  • В стартапах, зазвичай, спершу створюється команда, яка потім створює неймовірні проекти. В організаціях же чи корпораціях, то зазвичай спершу є вже концепція проекту, то далі формується команда, що буде його реалізовувати.

УПРАВЛІННЯ КОМАНДОЮ

  • Проекти будуються з керівника/ці команди. Команді передається настрій керівника/ці, тому важливо, аби він/вона передавав позитивні емоції.
  • Не завжди члени команди підбираються по компетенціям. Іноді варто підбирати людей в команду по м’яких навичках та темпераменту, адже з ними потрібно буде тісно співпрацювати в процесі проекту.
  • Бірюзові організації – це дійсно світовий тренд, де цілковито горизонтальне управління, але в Україні – складніше налагодити такий процес, тому краще, якщо в організації є лідер-натхненник, керівник, який/яка приймає фінальні рішення, дає вектор розвитку команди, направляє команду в їх діяльності.
  • Криза – це час для нових можливостей в команді. Окрім того, криза демонструє, «хто є хто» в команді.

ЛЮДИ В КОМАНДІ

  • Люди в команді повинні мати право на помилку. Якщо ж помилка повторилась вдруге – варто грунтовно обговорити і усвідомити, в чому є виклики. Якщо помилка знову повторилась втретє, то варто прощатись з людиною.
  • Цінності команди мають визначатись самою командою, бути прожитими ними.
  • Команда має усвідомлювати, що якщо у вас чогось нема, це не тому, що вам це не дали, а тому що ви не попросили. Саме тому, треба діяти, просити про допомогу, поради, запити, а не чекати, що всі результати стануться самі по собі.
  • Навички, які важливі для всіх членів команди: емпатія, вміння писати листи, вміння висловлювати свою думку, відчуття такту.
  • Три важливі компоненти, які мають бути для функціонування команди: здорова атмосфера в колективі, методологія (спринти, концепції, контакти, політики тощо), доступ на хмарних сервісах до інформації.
  • Команда є важливішою, ніж інноваційна ідея. Адже ідея сама по собі майже нічого не варта, і тому не завжди перетворюється у повноцінні проекти, а люди-однодумці, які готові підтримувати одні одного і творити щось разом – набагато цінніший ресурс.

ОПЕРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В КОМАНДІ

  • Для реалізації проекту може бути зовсім невелика команда, важливо аби були івент-менеджер/ка, програмний/а менеджер/-ка, комунікаційний/а менеджер/ка та технічний фахівець. Якщо одна людина хоче і може закрити своїми навичками дві чи три ролі, то це цілком нормально і приведе так само до успіху.
  • Критерії успішного міжнародного заходу: якісний контент, локація, яка відповідає цілям заходу, гарна кава. 
  • Для того, аби дедлайни були дотримані, варто робити проміжні статуси реалізації проектів, визначені чіткі задачі кожного члена команди, не боятись команді повідомляти керівника/цю, якщо якесь завдання не можна встигнути вчасно зробити. В команді має бути довіра, а не страх. 
  • Якщо в проектах щось йде не так, то справа може бути не в людях, а в процесах.
  • Проект має бути без вас, тобто процеси мають бути налаштовані таким чином, що якщо один член команди йде з проекту – це не має перетворитись в колапс, проект має продовжувати функціонувати, в цьому його успіх та ефективність.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюсель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top