Україна майбутнього: як дитячі роботи допомагають збирати кошти на відновлення шкіл

Конкурс творчих робіт «Україна Майбутнього», який провели Нафтогаз та Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності», зібрав 350 творчих робіт від дітей з 22 областей України. Діти могли обрати будь-який формат творчості, аби показати своє бачення, якою має бути Україна в майбутньому.

«Україна Майбутнього» — це творчий проект, спрямований на підтримку та об’єднання дітей творчістю, де б вони не були під час цієї війни. 1 червня в День захисту дітей організатори презентували онлайн-збірку, в якій зібрані всі роботи, що діти надіслали за період проведення творчого конкурсу. Це і малюнки, і вірші, і пісні, і відео танцювальних номерів.

Роботи, які увійшли до збірки, зібрані на спеціальному сайті http://ukrainefuture.divchata-stem.org/, а всі 350 робіт можна переглянути на фейсбук або інстаграм-сторінках проекту.

«Нафтогаз вже декілька років поспіль реалізовує освітні проекти. Лише за 2021 таких проектів було 60. Це всебічна підтримка освіти у школах, садочках у різних куточках України. Крім того ми провели два масштабні освітньо-грантові проекти. Наразі багато факторів перешкоджають веденню навчального процесу. Але діти мають мати доступ до якісної української освіти, аби усвідомлювати себе як громадянина, знати історію і культуру своєї країни, ідентифікувати себе як українця. Саме тому підтримка українських шкіл наразі є як ніколи актуальною», — зазначив управитель з регіонального розвитку та загальних питань Укргазвидобування Юрій Солончук.

«У квітні 2022 року Центр «Розвиток КСВ» та компанія Нафтогаз вирішили подарувати дітям надію, адже надія – це саме те, що змушує нас рухатися далі. Тому спільно ми оголосили конкурс мистецьких робіт: віршів, малюнків, оповідань на тему «Україна Майбутнього». Це проєкт, де діти допомагають дітям. Через ці роботи ми хочемо зібрати кошти на виділення грантів для відновлення постраждалих шкіл, аби допомогти відновити повноцінне навчання дітей та щоб знову подарувати надію на благополуччя і мир», — зазначила Марина Саприкіна, голова правління Центру «Розвиток КСВ».

За останні три місяці від війни постраждали сотні шкіл, багато з них було зруйновано, а обладнання викрадено окупантами. Тому разом з презентацією збірки дитячих творчих робіт організатори оголосили про початок збору коштів. Всі зібрані кошти будуть спрямовані на гранти для шкіл, які постраждали від війни. Укргазвидобування вже виділило 500 тис. грн на цей проект і закликає інші компанії долучитися до цього проекту та допомогти відбудувати школи для якісної освіти дітей. Мінімальна мета зібрати ще 500 тис. грн, які будуть спрямовані на окремі проекти в 10 школах. В межах проекту, школи, що постраждали від війни та окупації мають можливість подати грантову заявку: https://bit.ly/3wAqmhp.

Реквізити для підтримки в гривнях та євро є на сайті.

Під час презентації онлайн-збірки діти, які брали участь в конкурсі, поділились в прямому ефірі тим, якою вони бачать Україну майбутнього та яким чином змінилось їхнє життя після початку повномасштабного вторгнення російської федерації в нашу країну.

«Під час війни я навчалась, малювала, проводила частину часу на вулиці. Я вірю, що Україна переможе та відбудує всі міста, які були зруйновані. Все буде навіть краще, ніж було до цього,» – каже Марія Щигорець з міста Черкаси. Марія художниця, яка в своїй творчості надихається роботами Марії Примаченко та надіслала свій малюнок на конкурс творчих робіт.

А от Софія Артеменко (суперфіналістка шоу «Співають всі») з міста Сміла, каже, що в перші дні війни школа відійшла на другий план і було зовсім не до навчання, бо було тривожно і страшно. Але уроки проходили більш-менш стабільно, а вчителі намагались зробити все можливе, щоб учні не відставали від програми. Софія також каже, що дуже бракує живого спілкування, до того ж більша половина класу виїхала з міста. Софія сподівається, що після закінчення війни вони всі зберуться як і раніше.

«Моєю відрадою зараз є малювання, бо коли малюю, то я відключаюсь від навколишнього світу. Також вокал, бо без пісні я себе не уявляю. Ще книжки, прогулянки. Для мене Україна майбутнього перш за все вільна, незалежна, європейська. Вірю, що ми дуже швидко відбудуємо знищені міста, перетворимо згарища на сучасні житлові комплекси. Але найголовніше зберегти нашу українську сутність та повернути людей додому,» – каже Софія.

До презентації долучились також і популяріх артисти, такі як Влад Куран (актор, автор, чемпіон «Ліги Сміху»), ODARA (співачка, авторка пісень, суперфіналістка конкурсу «Співають всі!»), Іван Жорноклей (стендап комік, засновник Ukrainian Stand-Up Agency), а також відеозвернення записав Сергій Мартинюк з гурту «Фіолет». Всі вони підтримували наших учасників та розповіли про свій досвід роботи на перемогу України.

Повну версію презентації можна переглянути за посиланням.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія).

#ДівчатаSTEM – це спільнота активних дівчат та філіалів в школах та університетах України (надалі – Спільнота), що об’єднуються з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів (наука, технології, інженерія, математика). Наразі у Спільноті 98 філіалів. Детальніше про проєкти в рамках ініціативи ДівчатаSTEM на Facebook та Instagram.

Нафтогаз — вертикально-інтегрована нафтогазова компанія, що здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top