Жінкам в ІТ ніколи не пізно: як пройшов день дівчат в ІКТ від GirlsSTEM

До Міжнародного дня дівчат в ІКТ, 28 квітня Центр «Розвиток КСВ» та ініціатива Дівчата STEM провели онлайн-зустріч «Бути в ІТ ніколи не пізно». Мета зустрічі —  розповісти усім дівчатам та жінкам, які зацікавлені навчанням та кар’єрою в ІТ про актуальні можливості навчальних програм та поспілкуватися з жінками, які вже будують ІТ-кар’єру. На зустрічі про можливості для дівчат в ІКТ та свої історії успіху представляли Оксана Зоря, Project Coordinator компанії ELEKS, Ірина Ворніческу, Продакт менеджерка у Projector та Поліна Гілл, iOS розробниця компанії UPtech.

Міжнародний день дівчат в ІКТ (інформаційно-комунікаційні технології) – це глобальна ініціатива, спрямована на підвищення обізнаності серед дівчат і молодих жінок про важливість цифрових навичок та заохочення їх до навчання і побудови кар’єри в сфері ІКТ. Свято відзначається щорічно в 4-й четвер квітня.

«Центр «Розвиток КСВ» та ініціатива ДівчатаSTEM вже не перший рік святкує Міжнародний день дівчат в ІКТ. Та цей рік відрізняється обставинами воєнного часу у зв’язку з агресією росії проти України. Тому тематику виступів ми обрали про можливості ІТ-сфери, які вона може надати у відповідь на основні виклики вимушених обставин для багатьох українок сьогодні –  необхідність переїжджати, змінювати професію, швидко перенавчатися. Сьогодні ми вкотре доводимо, що жінкам бути в ІТ ніколи не пізно», — Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ». 

Подивитися запис заходу можна за посиланням: https://bit.ly/3kqKop4 

Project Coordinator компанії ELEKS Оксана Зоря розповіла на зустрічі про те,  як розпочинати навчання і подальшу кар’єру в ІТ після здобуття середньої освіти. 

«Неможливість потрапити в велику компанію дівчині бізнес-аналітикині чи Project менеджерці без досвіду — це міф. Варто починати з малого, проходити курси на базі компаній, багато вчитися та читати. Навіть відсутність технічної освіти не може стати перешкодою, якщо ви готові старанно працювати», — поділилася своїм досвідом Оксана Зоря. 

Ірина Ворніческу, Продакт менеджерка онлайн-інституту Projector,  на зустрічі надала практичні поради для тих, хто хоче змінити професію на користь ІТ вже сьогодні. 

«Для того, щоб змінити професії обов’язково потрібне навчання. Це може бути як і курси Projector, так і класичні університети. Проте, окрім розвитку hard та soft навичок, рекомендую звернути увагу на вивчення англійської. Можливо, вам зараз здається, що сьогодні не той час, коли потрібно вкладати свої сили в це, але є речі, які потім відгукнуться вам багато разів», — Ірина Ворніческу.  

Поліна Гілл, iOS розробниця компанії UPtech, поділилася власною історією успіху в ІКТ.

«Інколи люди дивуються чим я займаюсь, проте це єдина незвичайна реакція суспільства на той факт, що я розробниця. Закликаю дівчат не звертати на це увагу, шукати вакансії в LinkedIn або на спеціальних ІТ-сайтах та подаватися, адже жінок в ІКТ має стати більше!», — підсумувала Поліна Гілл. 

На зустрічі учасниці мали змогу запитати у спікерок про навчальні та кар’єрні можливості, які може запропонувати ІТ-сфера у сьогоднішній вимушеній нестабільній ситуації для багатьох українок.  Крім того, спікерки підготували підбірки корисних лінків для учасниць, які доєдналися до зустрічі. 

Самі учасниці залишили позитивний зворотній зв’язок про зустріч. Дівчата зацікавились інформацією про курси від Projector, дізналися більше про діяльність IT-менеджера та отримали практичні поради для молоді щодо реалізації себе в ІТ галузі. 

«Оксана Зоря поділилася досвідом, як можна знайти себе в ІТ та що може допомогти під час підготовки. Ірина Ворніческу поділилася досвідом роботи в компанії. Вдячна їм за це, було дуже корисно», — зазначила одна із учасниць. 

«Надихнулась виступами спікерок та зробила для себе висновок, що почати ніколи не пізно. Головне – це самоосвіта впродовж життя. Було дуже корисно дізнатися нові шляхи розвитку ІТ з використання STEM. Думаю, що з отриманими знаннями я зможу дізнатися більше про використання stem i steam технологій на уроках математики і інформатики», — відкоментувала одна із учасниць. 

Детальна інформація: Юлія Мазурок, stem@csr-ukraine.org

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

_____

Міжнародний день дівчат в ІКТ (інформаційно-комунікаційних технологіях) – це глобальна ініціатива, спрямована на підвищення обізнаності серед дівчат і молодих жінок про важливість цифрових навичок та заохочення їх до навчання і побудови кар’єри в сфері ІКТ. Свято відзначається щорічно в 4-й четвер квітня.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

#ДівчатаSTEM – це спільнота активних дівчат та філіалів в школах та університетах України (надалі – Спільнота), що об’єднуються з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів (наука, технології, інженерія, математика). Наразі у Спільноті 98 філіалів. Детальніше про проєкти в рамках ініціативи ДівчатаSTEM на Facebook та Instagram.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top