Результати дослідження «Future of Work 2030: як підготуватись до змін в Україні»

15.07.2021, Київ

Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» (Career Hub, експертна платформа) презентував дослідження «Future of Work 2030: як підготуватись до змін в Україні» в межах програми «Мріємо та діємо».

У презентації та обговоренні результатів дослідження взяли участь представники Центру «Розвиток КСВ», IREX in Ukraine, Міністерства освіти і науки України, Українського Інституту Майбутнього, ключові бізнес-партнери та представники молодіжних організацій.

Однією з головних тем зустрічі стали важливі результати нещодавнього дослідження «Future of Work 2030: як підготуватися до змін в Україні». Результати дослідження допомогли визначити ключові тренди майбутнього, які гратимуть вирішальну роль у роботі 2030, виокремивши перспективні напрями та індустрії роботи для молоді, спрогнозувати зміни в освіті, затребуваних навичках, професіях, форматі роботи тощо.

Голова правління Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна розповідає:

«Це перше дослідження в Україні про майбутнє роботи, що спрямоване на переоцінку всієї системи навчання та кар’єрного консультування в Україні. Школи, професійно-технічні заклади, університети і компанії мають об’єднатися задля молоді та майбутнього в Україні. Ми маємо бути готовими до змін. А якими вони будуть – можна подивитись на виставці «Future of Work» в Києві, а з вересня – у Одесі». 

Відповідно до результатів дослідження вже у найближчому десятилітті низка професій і посад видозміниться унаслідок тотальної діджиталізації та роботизації процесів, а частина з них взагалі зникне. Натомість, персонал переходитиме у ті сфери, що будуть пов’язані з прийняттям рішень, креативом, спілкуванням із людьми. Сфера ІТ проникне буквально у всі сфери економіки.

«Будь-які раптові зміни – це певний дискомфорт. Тож аби підготуватись до змін, які чекають на молодь за 10 років, в дослідженні підготували рекомендації, як саме це зробити. В цьому дослідженні ви знайдете ТОП-навички, які будуть актуальні в 2030-му, і вже сьогодні почати їх розвивати, щоб бути конкурентоспроможними», – зазначила Юлія Ткачук, заступниця директорки програми USAID «Мріємо та діємо», IREX Ukraine.

Попит на мультифункціонального працівника/цю лише зростатиме, а отже неформальна освіта ставатиме все більш популярною, адже молодь цінуватиме гнучкість і можливість навчатися у стислі терміни. Дослідники прогнозують подальший розвиток віддаленої праці і гнучкого графіку робіт, і звідси – складнощі в командній роботі.

Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти МОН України: «Я щиро дякую за підтримку і роботу усій команді, що працювала над проєктом! Завдяки результатам дослідження, ми розуміємо, що величезний компонент, який нам потрібно далі розвивати – це професійне консультування. Тому що реалізація молодої людини в професійній діяльності є надзвичайно важливою».

«Це дуже важлива та потужна соціальна місія – відкрити це вікно і дати орієнтири, куди рухатися молоді. І насправді це не про завтра, а про сьогодні. Це про технічне завдання роботодавців, які дивляться вже зараз, що вони мають зробити сьогодні, щоб в 2030 році був симбіоз між ними і шукачами чи працівниками», – зазначила Марія Абдулліна, керівниця напряму OLX Робота.

Микола Скиба,  експерт з освіти і навичок 21 ст. Українського інституту майбутнього, засновник платформи Assembly Point: «Це дослідження необхідне як спосіб взаємодії з майбутнім, тому що є така максима, яка підтверджується практикою, що майбутнє ніхто не знає і не може знати, але його можна проектувати і на нього можна впливати! І проведення таких досліджень, тобто формування бажаної картинки – це один із способів впливу, те, що синхронізує діяльність десятків, сотень, а в прогресії – тисяч і мільйонів людей. Таким чином формується пул замовників майбутнього. Я сприймаю цей проект як своєрідне технічне завдання. Немає нічого практичнішого, ніж добра теорія».

Висновки дослідження стали підставою для організації виставки «Future of Work», яка проходитиме з 22 липня до 1 серпня у культурному центрі «Арт-Братислава» (м. Київ, вул. Олександра Архипенка, 5).

Виставка буде цікавою молодим людям, що обирають професію, їхнім батькам, а також тим працівникам, які хочуть підготуватися до глобальних змін, розвинути затребувані навички та освоїти новий фах.

  • Завантажити дослідження «Future of Work 2030: як підготуватись до змін в Україні» українською за посиланням.
  • Завантажити дослідження «Future of Work 2030: як підготуватись до змін в Україні» англійською за посиланням.

Дослідження «Future of Work in Ukraine» проведено Career Hub і Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» в межах програми «Мріємо та діємо». Програма «Мріємо та діємо» впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується  IREX у партнерстві з Будуємо Україну разом (БУР), Центром «Розвиток КСВ» (CSR Ukraine), Making Cents International (MCI), Міжнародним республіканським інститутом (IRI) та Zinc Network.

__________

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). 

Career Hub – експертна платформа Центру «Розвиток КСВ», яка об’єднує молодь, роботодавців, державні органи та освітні заклади для кар’єрного розвитку молоді – від школи до успішної реалізації у професії. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top