Центр «Розвиток КСВ» та UNFPA Україна відзначили лідерів Рейтингу «Компанії, дружні до родин»

23 листопада 2021 року, Київ, UNFPA Україна спільно з Центром «Розвиток КСВ» нагородили компанії за результатами Рейтингу «Компанії, дружні до родин», який був вперше проведений цього року серед роботодавців України.

У Рейтингу взяли участь 50 компаній з 16 секторів економіки. Лідерами стали: StarLight Media – у номінації «Великий бізнес» (понад 250 працівників/-ць), Польфарма ЮА – у номінації «Середній бізнес» (від 50 до 250 працівників/-ць) та Nota Group – у номінації «Малий бізнес» (від 10 до 50 працівників/-ць). В рамках нагородження були відзначені компанії: Eleks – за найкращі практики балансу роботи та сім’ї, Intellias, Nestle, Danone та Unilever – за впровадження корпоративних політик з просування відповідального батьківства та L’Oreal – за корпоративні політики з протидії домашньому насильству.

«Сам Рейтинг у 2021 році було розроблено за допомогою співробітників і співробітниць компаній, які допомогли визначити як основні критерії, так і суму балів за їх наявність. Згідно відгуків самих компаній-учасниць, ми вже бачимо, що критерії Рейтингу стануть своєрідною дорожньою картою для бізнесу, на основі якої буде розроблено заходи, щоб компанії могли ставати все більше дружніми до родин і підвищували свій бренд роботодавця. Приємно, що завдяки Рейтингу кращих практик в Україні стане більше», – зазначила Марина Саприкіна, Керівниця Центру “Розвиток КСВ”.

«У вересні в співпраці з нашим надійним партнером Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, UNFPA ми розпочали масштабний пошук українських та міжнародних компаній, дружніх до родин. Результати Рейтингу приємно вразили: більшість з опитаних компаній допомагають співробітникам/-цям дотримуватися балансу роботи і сім’ї та сприяють рівності чоловіків та жінок у реалізації їхніх професійних та особистих цілей. Активізація розробки подальших заходів, аби залучити більше компаній, – один з головних пріоритетів в межах проєкту «Трамплін до рівності». Це сприятиме продовженню найважливіших реформ для забезпечення рівності в Україні», — зазначила Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

«Попри те, що практики балансу між роботою та родиною ще не є масовими для компаній в Україні, результати Рейтингу засвідчують, що більшість компаній розуміє важливість та необхідність розробки нових стратегій управління, які б пріоритезували інтереси та потреби співробітників. Рейтинг ставить за мету відзначити компанії, які є лідерами впровадження політик балансу “робота-сім’я” та сприяти поширенню кращих практик серед української бізнес-спільноти», – зазначив Хайме Надаль, Представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, UNFPA.

Оцінювання відбувалось за наступними критеріями: корпоративна культура, гнучкий графік роботи, робоче місце, соціальна та матеріальна підтримка родини. Згідно з результатами Рейтингу переважна більшість компаній мають корпоративні політики балансу роботи та сім’ї (80%) та політики гендерної рівності (78%). Практично всі компанії-учасниці впровадили гнучкий графік роботи, коли відслідковуються тільки відпрацьовані години, без прив’язки до чітко визначеного часу початку та закінчення роботи, або надання можливості працювати віддалено.

Програми відповідального батьківства включають в себе  додаткові оплачувані дні декретної відпустки, додаткові  оплачувані дні батькам при народженні дитини, визначних датах в житті дитини, догляді за малолітніми дітьми або членами родини, які потребують догляду; матеріальну допомогу при народженні дитини, дружнє до дітей приміщення та вбиральні тощо. Менш поширеною серед українських компаній є практика надання фінансової допомоги на здобуття освіти дітьми працівників/-ць  та створення корпоративних дитячих садків. Про них заявили тільки 10% та 2% компаній відповідно.

“StarLight Media медіа об’єднує більше ніж 2000 талановитих людей, які створюють неймовірні продукти. Дуже важливо, щоб вони відчували себе потрібними та могли повноцінно реалізовувати власний творчий, професійний та особистісний потенціал. Коли ми бачимо, що за останні півтора року більше 100 співробітників скористались програмою підтримки батьківства, більше 20 співробітників взяли додаткові дні відпустки для татусів, а в одній парі співробітників StarLight Media в декрет пішов тато – це кейси, які нас надихають працювати далі. Від StarLight Media хочу нагадати всім бізнесам, що займаючись цією темою, ви будете бачити перемоги як на дуже людському рівні, так і на управлінському, репутаційному та бізнесовому”, – зазначила Яна Гончаренко, Керівниця напрямку сталого розвитку StarLight Media.

Зазначимо, що вже 40 компаній, які працюють в Україні, підписали Декларацію задля гендерної рівності та проти домашнього насильства, тим самим взявши на себе зобов’язання з розвитку корпоративних практик і політик у цих напрямах. Зокрема, під час офіційної презентації результатів Рейтингу цю Декларацію підписала також шведська компанія Electrolux:

“Ми – шведський бренд і цінності рівності в нашій ДНК. За багато років існування Electrolux в Україні та в інших країнах це вже стало нормою. Для нас підходи та політики гендерної рівності, інклюзії, work-life balance – це базис і фундамент, це закріплено політиками міжнародними та локальними, у той же час це і спосіб мислення людей, які приходять до компанії”, – говорить Катерина Білобловська, Генеральна директорка Electrolux.

“Забезпечення гендерної рівності є одним із ключових принципів, на якому побудовано шведське суспільство. Всі громадяни, незалежно від статі, мають право працювати та утримувати себе, а також дотримуватися балансу роботи та сім’ї. Це сприяє рівній залученості як чоловіків, так і жінок на ринку праці та позитивно впливає на економічну спроможність країни”, – зазначив Тобіас Тиберг, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні.

Окрім компанії Electrolux сьогодні Декларацію також підписали компанії Unilever, Intellias, Nota Group та Польфарма ЮА.

Ознайомитись із повною версією дослідження можна за посиланням https://ukraine.unfpa.org/uk/BADVGE_rate

Нагадаємо, метою Рейтингу було відзначити компанії, які цінують сім’ї, та сприяти поширенню кращих практик. Рейтинг був проведений в рамках проєкту “Трамплін до рівності”, який реалізує Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні, UNFPA за фінансової підтримки Швеції та за сприяння Офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Додаткова інформація:

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org 

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: https://ukraine.unfpa.org/ Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

Проєкт “Трамплін до рівності”, що фінансується Швецією, спрямований на зміну соціальних норм та відмову від гендерних стереотипів в освіті, на роботі, вдома, у житті громади та створення сприятливого середовища, а також зростання суспільного попиту на просування рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків в Україні. Дізнатись більше про проєкт https://www.youtube.com/watch?v=wdm1eKAVnB4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top