Партнерство CSR Ukraine та SAP: успішні жінки України надихали дівчат обирати кар’єру в STEM

20 квітня 2020 року відбулася Четверта онлайн-конференція “Жінки в STEM: від мрії до дії”. Спікерками заходу виступили ТОП-надихаючі жінки менторської програми #ДівчатаSTEM 2019-2020 років. Це успішні жінки, які досягли успіху в IT, енергетиці, науці, астрономії, репродуктивній медицині, корпоративному управлінні, банківській сфері, бізнесі, консалтингу тощо. Організатори конференції: CSR Ukraine, Центр “Розвиток КСВ” спільно з компанією SAP. 

Дослідження, проведені Microsoft в США, показують, що рольові моделі явно позитивно впливають на сприйняття дівчатами предметів STEM. В Європі в середньому 41% дівчат, що мають рольові моделі для наслідування, заявляють про зацікавленість предметами STEM, порівняно з 26% дівчат, у яких немає рольових моделей. 

Саме з метою надихнути жінок та дівчат виступами успішних жінок на саморозвиток та планування кар’єри в STEM – це S-science, T-technology, E-engineering, M-mathematics, була організована конференція.

Марина Саприкіна, голова правління Центру “Розвиток КСВ” та ідейна натхненниця проєкту #ДівчатаSTEM зазначила: “Чотири роки тому проєкт Дівчата STEM розпочинався з менторської програми. Адже відповідно до статистики, дівчата втрачають інтерес до STEM у шкільному віці. Ми хочемо змінити це, і завдяки таким конференціям надихнути дівчат повірити в себе і почати діяти”. 

Програма конференції включала в себе 4 сесії: STRATEGY – як планувати і досягати заплановано; TALENT – звідки беруться таланти та як їх розвивати; EMOTIONS – як керувати емоціями; MOTIVATION – де знайти своє натхнення і мотивацію. 

Побудова правильної стратегії є невід’ємною складовою успіху у будь-якій сфері. Ось декілька порад від спікерок першої сесії «Strategy»:

“Парадигма змінюється. Якщо раніше, твоя перемога – це програш інших. Тепер основна ціль – аби через твою перемогу інші не програвали, а досягали більшого. Цей підхід варто використовувати у всіх сферах свого життя. Щоб досягти win-win підходу треба аналізувати не лише, що ви отримаєте, а й те, що отримає інша сторона”, – Наталя Заверуха, засновниця агенції з опису та оптимізації процесів Manageable. 
Про «Гіпотезу Червоної Королеви або процес постійного самовдосконалення» розповіла Анна Лазаренко, інженерка з забезпечення якості продукту Snap Ukraine. “Ідея Червоної Королеви пішла з казки «Аліса в Задзеркаллі». Суть гіпотези в тому, аби постійно еволюціонувати і розвиватись, постійно отримувати нові навички. Пам’ятайте, зміни потрібні постійно”.
Надія Андрущенко, СЕО та Співзасновниця першої в Україні ІТ-школи для дітей від 5 років KidIT поділилася порадами щодо використання Online інструментів для планування свого життя. “Робіть аудит свого часу – і ви здивуєтесь, як багато нового ви про себе дізнаєтесь. Також ви можете дізнатись ваш найефективніший період часу, коли ви продуктивні. Круті інструменти для планування: блокнот, ватман на стіні, біла дошка, нотатки у телефоні, Trello, OneNote, Google Notes, Wunderlist”.
Для досягнення успіху мало мати талант, потрібно вміти виявити його в собі, постійно розвивати та знайти йому гідне застосування. Як це зробити – розповіли спікерки другої сесії «Talent»:

Про Хакатони як спосіб знайти роботу і спробувати сили в новій професії розповідає Ірина Андрющенко, керуюча партнерка в IT компанії «D2». “Є такий прогноз, що восени ми прокинемось на іншій планеті. Планеті – Онлайн. Зміни йдуть так швидко, як ніколи раніше. Нині в роботі потрібні люди з computer skills. Тому їх треба вдосконалювати якнайшвидше. Хакатони – це засіб акумулювання людей, які готові за 48 годин включитись в розробку ідеї, а з іншого боку – ментори та судді, що готові допомагати і надихати.
“Епоха одиночок завершилась. Важливо шукати однодумців, і планувати місію та візію – глобально. Коли організовуєте команду, важливо розуміти, для чого ти кличеш людей. Ідея має бути не лише хорошою: важливо, щоб вона була прокомунікована і щоб підкріплюватися справами”, – Катерина Шаванова, директорка R&D департаменту Кусто Агро Україна.
“Талант встигати все – це вміння розставляти пріоритети. Тобто з цього «все» треба визначити головне. Завжди доведеться від чогось відмовитись”, – Вікторія Зосим, СЕО та Діджиталізаторка у TezTour Україна.
Емоційний інтелект – фундамент успіху в житті та у бізнесі. Спікерки 3 сесії «Emotions» дали ефективні інструменти розвитку емоційного інтелекту:

“Емоційний інтелект – це набагато важливіша навичка в сучасному світі, ніж IQ. Те, що бувають непорозуміння, конфлікти – це частина нашого життя. Але треба знайти мужність попросити вибачення, мужність проаналізувати свої емоції, і врешті решт, навчитись управляти емоціями, аби вони не управляли нам. Це показує зрілість особистості”, – Тетяна Абрамова, СЕО і засновниця компанії RITO.
“У всіх нас є три бульбашки: Я – емоційний стан, все що оточує мене, Ми – всі, хто оточують вас, родина, друзі, Воно – наші завдання і цілі.  Треба прагнути робити не так, щоб бульбашки були не пропорційні, а пам’ятати що вони взагалі є. Але при цьому, не надто багато часу виділяти лише одній, забувши про інші, інакше тоді ви втрачаєте важливе”, – Зоя Чечуліна, лідерка глобального напряму “комплаєнс, управління ризиками та корпоративної соціальної відповідальності відділу закупок” у компанії Mondelez.
Ольга Бєлькова, Народна депутатка України, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів та Співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Економіка.NOW», успішно довела, що помилки – це може бути прекрасно. “Помилка – це конституційне право кожного громадянина. У кожної помилки є цінний урок для вас”.
“Є три типи питань – зелені, жовті, червоні (як світлофор). Зелені – це дружелюбні питання. Жовті – емоційні питання, де є дилемний аспект. Червоні – відверті та провокаційні питання. В останньому випадку, людина, що питає іноді навіть не намагається отримати відповідь, а просто маніпулювати і знецінити ваші слова”, – Наталія Слободян, начальниця відділу аналітики та міжнародних досліджень НЕК «Укренерго».
Якщо людина мотивована, її задоволення від роботи може призвести до якісного результату. Де шукати мотивацію розповіли спікерки четвертої сесії «Motivation»:

“Три найголовніші питання, які допоможуть вам знайти і посилити свою мотивацію: Досвід (Який досвід ви б хотіли отримати?), Ріст (Які навички ви б хотіли здобути?), Внесок (Який внесок ви б хотіли дати світу?”, – Наталія Сторожилова, наукова керівниця та інтеграторка інновацій у компанії “Mindvalleу”.
“Як знайти натхнення? Воно приходить під час діяльності. Йому сприяють нові ідеї та враження, а також навколишнє середовище. Довгий час астрономія вважалась чоловічою справою. Але останні кілька десятків років ситуація кардинально змінилась, хоча гендерна проблема існує. Жінкам потрібна підтримка одна від одної, приклад і рольові моделі”, – Ірина Бельська, керівниця відділу фізики астероїдів і комет НДІ астрономії Харківського національного університету.
“Завдяки науці є можливість долучитись до освіти, навчати інших, робити корисні для суспільства проекти. Неймовірно, коли можна свої дослідження продемонструвати на простих і зрозумілих експериментах”, – Катерина Терлецька, старша наукова співробітниця Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, переможниця премії L’oreal “Для жінок в науці” 2019 року.
“Знайдіть тригери, що будуть впливати саме на вас. Як казав Дамблдор: «В темні часи не забувайте бути світлом для інших людей», – Ольга Малюта, ембріологиня в клініках репродуктивної медицини України та за кордоном.
Всі спікерки зазначили, що жінки володіють великим потенціалом, який варто використовувати у сфері STEM. А для того, щоб постійно рухатись далі на шляху до успіху варто вірити у власні сили, вміти керувати своїми емоціями, не боятися мріяти і йти до своєї мети попри усі стереотипи.

Якщо у вас залишилися питання щодо проєкту – звертайтесь до Тетяни Рязанової, координаторки напряму STEM Центру «Розвиток КСВ»: tr@csr-ukraine.org


CSR Ukraine, Центр “Розвиток КСВ” – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності. Центр щорічно проводить масштабні дослідження з корпоративної соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

Конференція «Жінки в STEM: від мрії до дії» – щорічний захід менторської програми Дівчата STEM, що спрямований на збільшення спільноти жінок та дівчат, які захоплюються STEM (S-science, T-technology, E-engineering, M-mathematics).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top