Тренди корпортивної соціальної відповідальності у 2022

LIGA.net та автори Telegram-каналу #SixArticles підготували 26 колонок українських експертів про майбутнє економіки, фінансів, технологій, бізнесу, суспільства та релігії, культури та моди. Детальніше можна прочитати на сайті, а ми ділимося трендами у КСВ, управління бізнесом та корпоративної культури на 2022 рік від Марини Саприкіної.

Читати більше: Тренди 2022: Глобальний світ та Україна

Корпоративна звітність зі сталого розвитку, як і due diligence з прав людини в мережах постачань, стають обов’язковими для великих та публічних компаній. 

У 2022 році очікуються нові Директиви Європейської комісії, які вплинуть і на компанії в Україні. З одного боку, посиляться вимоги до Звіту про управління, який наразі готують українські великі компанії та фінансові інституції, а з іншого – постачальники, які працюють з компаніями Євросоюзу, мають прийняти політики з прав людини.

Корпоративні бізнес-стратегії включатимуть і фокус на захист довкілля, і кліматичну нейтральність. 

Драйверами для цього стануть: Зелений курс Євросоюзу, останні зобов’язання урядів на COP-26  і запит від молодих співробітників та клієнтів в Україні.

Дослідження Deloitte довело, що 66% міленіалів і 72% з покоління Z не хотіли б, щоб бізнес зменшував обсяг допомоги в боротьбі зі зміною клімату. Особливо лідерами в цьому можуть стати агрокомпанії, IT-сфера та промисловість, що забруднює навколишнє середовище (на продукти якої планується вводити податки).

Тема безбар’єрності буде включена в порядок денний компаній, оскільки збільшаться запити від молодих співробітників/клієнтів, інвесторів і партнерів щодо гендерної рівності та інклюзивності.

Ренкінг “Компанія, дружня до родини”, проведений вперше у 2021 році, збільшить кількість родинно орієнтованих підприємств. А тема безбар’єрності, піднята на рівень першої леді Олени Зеленської, збільшить кількість компаній, які запровадять нові практики в цій темі. Це покращить не тільки добробут стейкхолдерів, а й репутацію українських компаній.

Фокус на сталому розвитку через ESG стратегії збільшить можливості для фінансування. 

ESG (екологічний, соціальний та управлінський) фактори – це те, як компанія управляє своїм сталим розвитком. Інвестиції в ESG фонди у 2020 році сягнули $1 трлн, це у 20 разів більше, ніж у 2019-му.

А ESG фонди інвестують в компанії з ESG стратегіями – в Україні можемо нарахувати вже до п’яти таких компаній. І такі стратегії в українських компаніях будуть лише ножитися. Допоможе в цьому і розроблений в Україні ESG Transparency Index.

Цілі сталого розвитку (ЦСР) ООН  закріпляться в діяльності компаній. 

Попри поки невтішну статистику (в Україні тільки 17,8% компаній у 2020-му інтегрували Цілі сталого розвитку у свої стратегії), кількість компаній з фокусом на ЦСР у своїй діяльності збільшиться.

В Україні ЦСР є невід’ємною частиною розробки всіх стратегічних документів держави, що однозначно впливатиме і на бізнес. Тому наступного року ми все більше будемо чути від українських компаній про обрані ЦСР.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top