6 КСВ-практик, що надихнуть менеджерів/ок у 2022 році 

2021 рік видався дуже активним та насиченим для українських компаній та КСВ-менеджерів/ок та спеціалістів/ок. Центр «Розвиток КСВ» вдячний бізнесу за залученість до розвитку соціальної відповідальності в Україні, а також хочемо поділитися надихаючими на нові звершення практиками 2021 року, які відзначила Марина Саприкіна, керівниця Центру «Розвиток КСВ».

Проєкт «Рівноцінні» — Ferrexpo

Компанія переглянула власні КСВ-стратегії, документи та політики та провела гендерний аудит та дійшла до висновку, що окрім відсутності гендерночутливої лексики, чисельність жінок на керівних посадах компанії менше 30%, що може становити ризик дискримінації жінок у доступі до професій. 

Що було зроблено компанією впродовж 2021 року:

  1. Проведений аналіз згідно висновків гендерного аудиту, щоб зрозуміти де ми знаходимось. Ми перевірили все внутрішні політики компанії на відповідність принципам гендерної рівності, недискримінації, виявлення можливих невідповідностей та внесли відповідні зміни.
  2. Підписана декларація UNFPA, Фонд ООН у сфері народонаселення та Центр «Розвиток КСВ»
  3. Запроваджена позиція Амбасадора з гендерної рівності, позиція DEI офіцерки
  4. Проведений психологічний тренінг для 75 співробітниць компанії, спрямований на опрацювання ментальних бар’єрів жіночого лідерства
  5. Запроваджена Программа чоловічих декретів 
  6. Відкрита Школа жіночого лідерства Fe_Munity – навчальний курс для жінок, який складається з 10 модулів, спрямований на отримання необхідних знань та компетенцій для подальшого професійного зростання, а також мотивуючий до професійного розвитку. Навчається більше 160 жінок. Рівень оцінки проекту учасниками (NPS) – 98%
  7. Запуск Fe_munity Alumna (освітні модулі щокварталу) – підтримка сестринства випускниць Fe_munity, які, продовжуючи самонавчання та розвиток, ставати об’єднанням однодумців. 
  8. Запроваджена на постійній основі служба психологічної підтримки співробітників – можливість отримання анонімних консультацій психолога з різних життєвих, особистих та професійних питань.

Як результат, за рік роботи кількість жінок на керівних посадах у грейдах 10+ зросла на 20%, а також 1 жінка директорка із персоналу увійшла до складу правління компанії, 1 жінка директора із охорони праці та промислової безпеки, 1 жінка головна маркшейдерка, 4 жінки водійки великовантажних авто та 3 жінки елекрогазозварювальніці. 

Читати більше про кейс: Проєкт Рівноцінні

«Вражає різноманітний підхід до впровадження гендерної рівності: гендерний аудит,  підписання Декларації, створення посади Амбасадора/ки з КСВ, запуск спільноти  Fe_Munity, проведення психологічних тренінгів і введення служби психологічної підтримки, імплементація Програми чоловічих декретів та створення Ferrexpo Inclusion School. Це дуже крутий рівень!», — підкреслила керівниця Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна. 

Програма попередження харасменту — SQUAD 

Компанія підняла досить незручну тему для бізнесу — харасмент на роботі. Некоректні жарти, словесні образи, цькування, невербальні дії, які принижують та залякують, сексуальні домагання є різними формами прояву харасменту як стосовно жінок, так і чоловіків. За даними Deloitte for Australian Human Rights Commission, фінансові витрати бізнесу на вирішення проблем, пов’язаних з харасментом (мобінг, булінг, босинг, неетична поведінка), складають 0,9 млрд USD. У цьому ж дослідженні науковці порахували, що втрата продуктивності команд в результаті подібних ситуацій у грошовому еквіваленті для однієї країни перевищує 2,6 млрд USD на рік. 

Що зробив SQUAD у 2021 році? Компанія сформували команду проєкту з поглибленою експертизою в питаннях харасменту, провели дослідження та вивчили практики українського та міжнародного бізнесу. Після етапу підготовки, співпрацювали з Асоціацією SHRM (Society for Human Resource Management) для вивчення міжнародних практик, адаптували умови під свою компанії та почали процес розповсюдження серед керівників/ць та команд. Компанія також підготувала онлайн та офлайн формати для навчання та самостійної освіти працівників/ць і розробили внутрішню комунікаційну кампанію, щоб підвищити інтерес команди до нової політики Anti-Harassment: тізери та яскраві слогани для привернення уваги, тематичний сваг – #NO MEANS NO, #HarassmentFreeZone, #HARASSMENT IS NEVER OK. До цього залучили Директорів напрямків, які як амбасадори даної програми популяризували її.

Читати більше про кейс: Програма антихарасменту від SQUAD

Як результат, у компанії зросли показники залученості, ефективності роботи, зменшили плинність кадрів та посилили бренд роботодавців. 

«Кейс проти харасменту від SQUAD справді крутий. По-перше, це сміливість, тому що завжди говорять “а чому ви розпочали цю програму”, а по-друге,  за використання крутої методики: збір окремої команди проєкту, проведення власного дослідженння, перегляд корпоративної політики, робота з лідерами/ками і керівниками/цями команд, і навчання ринку і своїх співробітників/ць, а також про онбординг працівників/ць», — зазначила Марина Саприкіна. 

«Шоуранери/ки рівності: промоція різноманіття в кадрі та поза ним» — StarLight Media

Starlight Media розглядає різноманіття та інклюзивність як невід’ємну складову своєї корпоративної культури та сталого розвитку. Компанія розпочала рух до різноманіття та інклюзивності потребує чутливості, системності та фокусу влітку 2019, підписанням Women’s Empowerment Principles. 

До того ж, 2021 рік став часом нового трампліну в компанії до рівності – Starlight Media стала першою українською медіакомпанією, що розробила та прийняла стратегію розвитку різноманіття та інклюзивності. Крім цього, компанія реалізувала проєкти інклюзивного розвитку та забезпечення прав та можливостей людей з інвалідністю, покращила показники гендерної рівності у роботі та контенті та підтримує права ЛГБТ+ спільноти, ментального здоров’я та реалізації стратегії різноманіття та інклюзивності. 

Читати більше: кейс від StarLight Media

Одними із ключових результатів компанія відзначила:

  • За результатами незалежного міжнародного дослідження бренда роботодавця в Україні Randstad Employer Brand Research 2021, Starlight Media визнана найпривабливішим роботодавцем у сфері засобів масової інформації.
  • Starlight Media посіла перше місце у Рейтингу компаній, дружніх до родини від UNFPA та Центру “Розвиток КСВ”.
  • Starlight Media отримала нагороду “ЛГБТ-френдлі медіа року” від KyivPride Award.
  • Плинність кадрів у 2020 у порівнянні з 2019 роком знизилася у 2 рази (з 20,6% до 10,9%). Показник гендерної рівності Starlight Media згідно WEPs Gender Gap Analysis Tool збільшився з 47% у 2020 році до 72% у 2021. 
  • Кількість користувачів та користувачок програми підтримки бітьківства перевищила 100, з них 15 – це чоловіки, що скористались додатковою корпоративною відпусткою для тат. Загальний відсоток чоловіків серед користувачів всіх послуг програми – 32%. Перший тато-співробітник компанії пішов у декретну відпустку. 
  • Starlight Media спільно з ООН Жінки реалізувала перший в світі MediaForShe Congress. Подія об’єднала 15 українських медіа та виробників контенту для обговорення ролі медіа у просуваннях питань гендерної рівності. Під час конгресу СЕО 1+1 media, “Громадське” та FILM.UA оголосили про підписання Women’s Empowerment Principles. Таким чином, за результатами MediaForShe Congress 46% українського телевізійного ринку складають компанії, що підписали WEPs.

«Культура інклюзивності від StarLight Media – це про створення посади координаторки інклюзивного розвитку, розробку плану поліпшення інклюзивності, проведення аудиту доступності, впровадження освітніх модулів, про філософію в рекрутингу та тренінгах, про створення об’єднання співробітниць для адвокації ідей інклюзивності та гендерної рівності, і, звичайно, це і про медіаконтент», — підкреслила Марина Саприкіна.

Звіт зі сталого розвитку Beetroot

«Це перший звіт компанії про сталий розвиток. І він про чесність, простоту і щирість. Якщо ви тільки розпочинаєте готувати звіти, то для натхнення – його варто почитати. Це не про високі стандарти підготовки звітів, але про цінності, які відчуваєш, коли читаєш цей звіт», — зазначила Марина Саприкіна. 

Перейти до звіту за посиланням

Краудсорсингова програма Open Tech — SoftServe

Програма Open Tech створена щоб збільшувати позитивний вплив на спільноти, в яких компанія працює і живе. З цією метою було реалізовано волонтерські проєкти, які відповідають глобальним фокусам корпоративної соціальної відповідальності SoftServe, а також наступним напрямкам:

  • Охорона здоров’я;
  • Підсилення спільнот;
  • Допомога вразливим верствам населення;
  • Рівність та інклюзія;
  • Екологія;
  • Інновації та ініціативи “розумне місто”;
  • Реформи та трансформації в освіті.

У 2020-2021 році команда співробітників-волонтерів почала працювати та частково вже реалізувала 15 проектів:

5 технологічних рішення для допомоги у боротьбі з пандемією covid-19 та 10 технологічних рішень для громадських та неурядових організацій в Україні. Серед них — «Навчай українською. Платформа для промоції викладання українською мовою», «Тарілка. Платформа для першого в Україні food-банку», «Ресурс для збору та оперативної аналітики даних щодо поширення пандемії COVID-19 в Україні», «Fight Covid-19. Платформа для якісної комунікації донорів медичного обладнання з лікарнями» та інші. Крім того, 18 проектів для освітніх, екологічних та інших громадських організацій перебувають у активній фазі розробки. 

Повний перелік проєктів за посиланням.

«У компанія SoftServe вийшла крута ініціатива для волонтерів — краудсорсингова платформа, завдяки якій  реалізовано 15 проєктів, а ще — 18 проектів для освітніх, екологічних та інших громадських організацій перебувають у активній фазі розробки. Більш як 200 співробітників/-ць долучилось до проекту як волонтери і їхня кількість постійно зростає — це вражає!», — підкреслила Марина Саприкіна. 

Друге життя антарктичного пластику — «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед»

Кока-Кола Беверіджиз Україна вже багато років втілює свої глобальні зобов’язання у сфері сталого розвитку, зокрема реалізуючи проєкти у галузі поводження з відходами в рамках стратегії “Світ без відходів”. Це всесвітня ініціатива, мета якої до 2030 року збирати та переробляти у світі таку ж кількість упаковки, яку компанія випускає на ринок. У 2021 році за фінансової підтримки компанії, в Антарктиді відсортований пластик отримав друге життя та перетворюється на сувеніри для туристів. З цього року окремо спресовуються пластикові пляшки. Окремо в бочках вивозиться метал та скло.

На «Вернадському» було створено цілий закритий цикл переробки пластику, маркованого 02 чи HDPE: це переважно кришечки від пляшок та флакони від побутової хімії. Система включає подрібнювач пластику, екструдер (там де плавиться пластик) та ряд форм для виготовлення сувенірів.

В цілому проєкт з удосконалення роздільного збору пластику та переробки частини відсортованого пластику безпосередньо на станції сприятиме зменшенню людського сліду в крихкій антарктичній екосистемі, підвищить репутацію української станції, зменшить витрати на управління відходами та стане гарним прикладом для інших.

«Цей кейс важче повторити іншим компаніям і в інших регіонах, проте він точно привертає увагу до ЦСР 13. Завдяки проєкту на «Вернадському»  було створено цілий закритий цикл переробки пластику, маркованого 02 чи HDPE: це переважно кришечки від пляшок та флакони від побутової хімії. Система включає подрібнювач пластику, екструдер (там де плавиться пластик) та ряд форм для виготовлення сувенірів», — зазначила Марина Саприкіна. 

Вдячні компаніям за залученість! Бажаємо нових перемог та втілення кращих практик в Україні! 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top