#Мотивація_до_вакцинації: кейси Київстар, Монделіс Україна, ІНТЕРПАЙП, ELEKS

В рамках міжнародного стандарту із соціальної відповідальності ISO 26000, варто пам’ятати, що компанії мають забезпечувати гарні умови і охорону здоров’я для співробітників/ць, клієнтів/ок і громад. Тому компаніям важливо працювати не тільки над мотиваційними програмами для співробітників/ць, а й включати їх родичів, тобто розширювати цей пакет. 

«І цей підхід точно про КСВ, і про підкреслення цінності здоров’я і цінності родини для компанії. Компанії можуть ставати лідерами в комунікації та залученні громад до вакцинації, поширюючи власний досвід, демонструючи вакцинацію керівників/ць, і багато іншого», — резюмує Голова правління Центру «Розвиток КСВ» Марина Саприкіна. 

Центр «Розвиток КСВ» розпитав українські компанії-членів мережі Центру та дізнався як проходить вакцинація у компаніях та чи є цілі та мотиваційні програми для співробітників/ць. 

Досвід «Київстар» 

До організації щеплення, компанія втілювала різні та необхідні ініціативи: гібридний формат роботи, забезпечення необхідними засобами індивідуального захисту, закупили 15 кисневих концентраторів для потреб співробітників та членів їхніх сімей, страхування та компенсація лікування колег/жанок та їх сім’ям. 

«Нині ж, завдяки програмі МОЗ, доступною стала вакцинація. Звісно ж, ми використали цю можливість і організували щеплення для співробітників Київстар. Це було особливо актуально, зважаючи на запити колег. Адже від того, як почуваються працівники, залежить їх ефективність на робочих місцях. Крім того, захист, який надає компанія — це значна мотивація для колективу», — ділиться Наталія Кротова, начальник відділу компенсацій та пільг Київстар. 

Вакцинація проходить в офісах Київстар у різних містах у кабінетах, які облаштовуються відповідно до карантинних вимог. Співробітники отримують запрошення відвідати офіс в визначений день та час з дотриманням правил особистої безпеки. Перед щепленням співробітники/ці консультуються зі своїми сімейними лікарями, щоб переконатись, що немає протипоказань.

«В першу хвилю вакцинації, яка розпочалась в червні, не було можливості вакцинувати родичів. Наразі ми маємо другу хвилю вакцинації, в яку, крім співробітників/ць, можуть отримати щеплення і їхні рідні. Попередньо ми просимо заповнити анкети, щоб скласти списки та організувати процес», — розповідає про можливість вакцинувати родичів Наталія Кротова. 

Київстар проводить інформаційну кампанію серед співробітників, щоб люди розуміли, що відбувається, для чого потрібно робити щеплення, який вплив на організм вони мають тощо. В  рамках інформування проводяться вебінари з лікарями, запрошуються зовнішні експерти для діалогу з колективом. Крім того, в корпоративній соціальній мережі публікуються відеовідгуки співробітників, які вже отримали щеплення. 

Досвід «Монделіс Україна»

«Монделіс Україна» стали одними з перших компаній в Україні, які включили опцію тестування і лікування коронавірусної хвороби, а також постковідного синдрому в пакет медичного страхування співробітників. 

«Здоров’я та безпека співробітників – наш найважливіший пріоритет. Тож від самого початку пандемії ми відстежуємо ситуацію з коронавірусом та вживаємо всіх необхідних заходів безпеки. Запобігти хворобі, а особливо її важкому перебігу, – набагато краще, ніж лікувати наслідки. Для цього ми надали можливість усім співробітникам по всіх наших локаціях пройти добровільну вакцинацію від Covid-19», — зазначає Ярослав Ляхович, менеджер з комунікацій, Україна та Євразія.

Залежно від локації співробітники/ці могли отримати щеплення в спеціально підготовленому приміщенні на нашій фабриці або під’їхати в заздалегідь визначений час в медустанову і пройти вакцинацію там. 

«Ми налагодили ефективний процес внутрішніх комунікацій і постійно підтримуємо зв’язок з колегами, щоб упевнитися, що у них є вся необхідна інформація і вони знають до кого звертатися в разі виникнення запитань», — відзначає Ярослав Ляхович.

Досвід «ІНТЕРПАЙП»

За час карантину ІНТЕРПАЙП направив 10 млн долларів на допомогу лікарням, а також 73,5 млн гривень на забезпечення власних співробітників безкоштовним корпоративним транспортом, ПЛР-тестуванням, ЗІЗ, антисептиками і засобами для дезінфекції.

«Але єдиний спосіб повернутися до нормального ритму життя і роботи – це масова вакцинація. Коронавірусом можна захворіти повторно, тому для надійного захисту необхідно вакцинуватися. Ми ставимо за мету – вакцинувати 70% співробітників», — підкреслює Новак Людмила, начальниця управління корпоративних відносин.

Сама вакцинація почалася в кінця червня. Співробітників вакцинують препаратом Pfizer-BioNTech. Медичні бригади приїжджають на медичні пункти заводів і там вакцинують робітників. На початок серпня було вакциновано 40% співробітників/ць. До того ж, компанія вакцинує і бажаючих родичів працівників/ць.

«У компанії для щеплених співробітників с початку серпня діє програма мотивації: кожен співробітник, який пройшов вакцинацію до 1 жовтня, отримує продуктовий сертифікат VARUS на 300 грн. А також бере участь в розіграші 15 телевізорів Samsung і 15 смартфонів Samsung Galaxy A52», — розповідає Людмила Новак. 

Досвід «ELEKS»

Компанія провела 10 сесій вакцинацій у 4 містах, починаючи з червня,не враховуючи сесій для отримання другої дози вакцини. 

«Це все заради безпеки! Адже для ELEKS елексівці, їх здоров’я та самопочуття — на першому місці. Звісно, ніяка вакцина не дає 100% гарантії не захворіти, але вона максимально мінімізує критичний перебіг хвороби і пост-ковідні ускладнення. І саме про це ми кажемо нашим спеціалістам коли виникають питання «Чи варто вакцинуватися?», — зазначає Людмила Мороз, Senior Employee Relations Specialist.

Загалом станом на сьогодні ELEKS провакцинувала більше 48% спеціалістів/ок.

Компанія вакцинує спеціалістів за трьома варіантами:

  • в регіональних офісах — за наявності 50+ охочих та вільних медичних бригад;
  • у Центрах масової вакцинації — за завіреними списками і попереднім записом у координатора Центру;
  • у місцевих амбулаторіях — за завіреними списками і попереднім записом у адміністрації закладу.

Крім того, ELEKS вакцинує всіх бажаючих та родичів. Це стало доступно, коли МОЗ анонсував доступність всіх вакцин для масової вакцинації. 

«Наразі ми не проводимо особливих мотиваційних програм для популяризації вакцинації – бажаючих вистачає! Спеціалісти дуже радіють можливості вакцинуватися разом із рідними та близькими, і приходять на вакцинацію цілими сім’ями. Це прекрасно!», — розповідає Людмила Мороз. 

CSR Ukraine, Центр “Розвиток КСВ” – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з питань корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Scroll to Top